moottoripyörä Saksasta auto saksasta bmw saksasta moottoripyörä Saksasta auto saksasta bmw saksasta moottoripyörä Saksasta auto saksasta bmw saksasta
KYMCO People S 50 4-T moposcootteri testissä
Mikon moottoripyörät | AUTOT | Koeajot | Matka Viroon 22.8.07
28.8.07 Millä kulkea kätevästi ja edullisesti pienet matkat? Moottoripyörällä, on ensimmäinen vastaus - etenkin kun sellaisia sattuu jo olemaan muutama hankittuna. Tosiasia on kuitenkin se, että mitä isompi pyörä, sitä harvemmin sillä tulee lähdettyä.
Ajatus moposkootterin hankinnasta oli kytenyt jo pitkään, mutta mieluisia ei ollut tarjolla kun valintakriteereinäni olivat 4-tahtisuus, isot pyörät, kunnon valot ja edes jonkinlainen laatu. Ainakin Hondalla on sopivia laitteita tarjolla, mutta jostain syystä niitä ei Suomeen tuoda. Lieneekö tuonnin esteenä arvio siitä, että isopyöräinen malli ei välttämättä nuorisoa kiinnosta, eikä "vanhusten" ostopotentiaali ole riittävä.
Taiwanilaisen Kymcon uutuusmalli People 50 S vaikutti sopivalta vastaukselta tarpeisiini. Kun muilta merkeiltä ei ollut vastaavaa tarjolla niin valinta oli helppo tehdä. Edullisuudesta tietysti voidaan olla montaakin mieltä sillä, sillä 1990 euroa maksavan People S:n hinnalla saisi jopa kolme kiinalaista skootteria. Onko hinnalle perustetta - siitä seuraavassa.
Ensivaikutelma on, että Peoplea kannatti odottaa. Tilaa riittää jopa 178 senttiselle kuljettajalle. Es. Hondan Foresight 250 ei tunnu juurikaan tilavammalta. Toisaalta pienimmät mopoilu-uraansa aloittavat saattavat kokea skootterin turhankin massiivisena ainakin aluksi. Jotta istuinkorkeus pysyisi kohtuullisena on jouduttu myös tekemään komporomisseja. Tavaratilaan satulan alle ei mahdu umpikypärä. Toinen säilytystila on polvien kohdalla. Sinne mahtuu ahtamalla 2 juomatölkkiä.
Tankin tilavuus on manuaalin mukaan 6,8 litraa, ja samaan lukemaan pääsen omien laskelmien perusteella. Tankkia ei saa kuitenkaan täyteen ellei etupyörä ole maassa kun tankataan mopon seisoessa keskituella. Ostin pyörän luovutushuoltamattomana. Akun kiinnityksen ja tankkauksen jälkeen on vuorossa ensimmäinen käynnistys. Pienen sahaamisen jälkeen kone käynnistyy ja alkutakeltelun jälkeen myös kierroksia alkaa löytyä niin paljon, että koajo pääsee alkuun digitaalimittarin lukemalla 0 km. Mittarissa on myös kello-, trippi- ja huoltonäytöt.
Mopoissa ei ole enää tehorajoituksia (sähkömopoissa 4 kW), mutta ne eivät saa kulkea eikä niillä saa ajaa 45 km/t lujempaa. Valmistajan mukaan Kymco moottorin teho on 2,7 kW. Se riittää hyvin laillisiin nopeuksiin. Viisari kipuaa parhaimmilaan lukemaan 53. GPS kertoo oikeaksi nopeudeksi 47 eli laillinen peli. Vastatuuli ja pienet mäet eivät menoa juuri haittaa eli tehoa on tuntuisi olevan nopeampaankin menoon. Kymcon menoa rajoittaa selvästi kaksi asiaa: välitykset ja kierrosluvun rajoitin. Onko kierrosluku sähköisesti rajoitettu - sitä en tiedä varmasti. Moottorin teho putoaa kuitenkin niin jyrkästi, että en nyt muutakaan selitystä keksi. Kaikki uudet mopot ovat kulultaan tasaisella suurin piirtein samanlaisia. Tehoerot näkyvät sitten ylämäissä. Pitäisikö asialle sitten tehdä jotain onkin toinen juttu. Onko järkeä uhrata aikaa ja rahaa virittämiseen kun loppulasku suuruus on epäselvä?
Ajotuntuma on 16 tuuman pyörien ansiosta moottoripyörämäinen, suorastaan hyvä. Epätasaisemmassa maastossa kaipaan kuitenkin etujousitukselta lisää herkkyyttä. Onkohan teleskoopeissa liian jäykät öljyt vai onko öljyä liikaa? Voi olla myös niin, että öljyn jäykkyys sopii paremmin tropiikin helteisiin. Päällystetyllä pinnalla puutetta ei huomaa. Toisaalta lyhyt joustovara asettaa omat rajoituksensa. Ratkaisu vosi voimakkaasti prokressiiviset jouset. Mutta löytysiköhän niille maksajaa? Jarrujen puolesta Kymcolla pärjää. Ainakaan minä en parempia kaipaa. Muistan vielä ne ajat kun mopon paras hillitsin oli Nokian kumisaapas. Nelitahtimoottorin yksi miellyttävä puoli on kaksitahtista tehokkaampi moottorijarrutus. Jarruihin ei liikenteessä juurikaan tarvitse koskea.
Kymco kulkee 16 tuuman pyörien ansiosta hyvin myös maastossa. Lehtisen Jyrkin Derbyn maasto-ominaisuudet olivat kuitenkin omaa luokkaansa. Myös tehoero näkyi selvästi etenkin kiihdytyksissä ja ylämäissä.
Kymcon ensimmäinen huolto tehdään 300 km kohdalla. Silloin pitää vaihtaa öljy ja puhdistaa siivilä. Tein kuitenkin ensimmäisen öljynvaihdon jo 20 km ajon jälkeen, sillä on tärkeää saada moottorista pois kaikki ylimääräinen kokoonpanon yhteydessä jäänyt moska. Ylimääräisen metallin määrä kertoo työn laadusta. Pahimmillaan idän suunnalla valmistetusta moottorista on löytynyt ensimmäisen öljynvaihdon yhteydessä jopa hiekkaa ja mahorkkasätkän jäänteitä.
Kymco on kuitenkin toista maata. Öljy oli puhdasta muutamia juuri havaittavissa olevia metallihiukkasia lukuun ottamatta. Toinen öljynvaihto 140 km kohdalla antoi saman tuloksen. Suodatinpaperin läpi kaadetussa öljyssä oli vain olemattomia jäämiä eikä siivilässäkään ollut kuin yksi kuparin värinen hiukkanen. Myöskään peräöljystä ei löytynyt mitään mainittavaa. Vaihdoin samalla moottorin öljypropun magneetilla varustetuksi.
Kolmannessa öljyvaihdossa 460 km kohdalla otin käyttöön 10-40 osasynteettisen tilalle 15-50 täyssynteettisen öljyn. Öljytilavuus on noin 0,8 litraa. Öljyn lämpötila oli 20 asteessa ajetun kaupunkilenkin jälkeen noin 90 astetta eli ihan kohtuulliset lukemat. Säädin myös tyhjäkäynnin ja venttiilit. Pakoventtiilin välys oli tehtaan jäljiltä hieman suuri.
Huoltokohteisiin pääsy on helppoa. Tavaratila on kiinni 6 muutterilla ja sen alta pääsee hyvin käsiksi moottoriin apulaitteineen. Myös perän öljyroput ovat hyvin näkösällä.
Toisen tankkauksen jälkeen huippunopeus on 53 mittarinopeudella 59.
Huollot ja korjaukset
20 km öljynvaihto, ps10-40
140 km öv ps10-40, magneettinen öljyroppu.
460 km öv ts 15-50, venttiilien säätö, tyhjäkäynnin säätö
970 km öv ts 15-50
2000 km öv ts 5-40
Polttoaineen kulutus:
km l/100; kokonaiskulutus (mahdollinen matkamittarivirhe huomioimatta)
0 km täyteen
280 km 2,83 2,83
460 km 2,73 2,77
677 km 2,69 2,75
904 km 2,64 2,72
1156 km 2,70 2,72
1396 km 2,63 2,70
1740 km 2,68 2,70
1997 km 2,66 2,69
2185 km 3,07 2,72 v. 2008
Kulutus on ollut hieman odotuksia suurempi mutta merkittävästi pienempi kuin joissakin 2-tahtisissa joissa bensaa menee jopa 6 litraa sadalla. Kulutuksen pienentämiseksi on vireillä joitakin temppuja mutta niistä lisää myöhemmin. Yksi keino on ajotyylin muuttaminen. Kaasun ei tarvitse olla koko ajan täysin auki. Kymco kulkee tasaisessa maastossa huippunopeuttaan jo puolella kaasulla.
Suoritusarvoista
Valmistajan mukaan moottorista löytyy 2,7 kW, mutta miten on todellisuudessa? Tehon voi selvittää es. mittaamalla kiihtyvyyttä ja sen jälkeen laskemalla fysiikan peruskaavoilla.
Vedin 6 vetoa lievässä myötä-/vastatuulessa 45 kilometrin nopeuteen asti. Vetojen keskiarvo oli 14,05 sekuntia ja sen perusteella kiihtyvyydeksi tulee noin 0,89 m/s2. Kun kaavoihin lisätään kuljettajan ja mopon yhteispaino 199 kg niin tehoksi saadaan 2,21 kW. Todellisuudessa luku on hieman isompi koska myötatuuli ei korvaa vastatuulen vaikutusta. Asiasta enemmän kiinnostuneille tiedoksi, että vastatuulen ajetut ajat olivat keskimäärin 15,4 s ja myötätuuleen 12,7 s.
Ilmanvastuksen aiheuttama tehontarve onkin hankalampi selvittää. Jos oletetaan poikkileikkauspinta-alaksi 0,6 m2 ja muotokertoimeksi 0,4 niin ilmanvastuksen kuomoamiseksi em. testissä tarvitaan 0,28 kW eli Kymcon takapyörästä löytyy ainakin 2,49 kW. Jos otetaan huomioon voimansiirron häviöt niin ainakin Kymcon kampiakselilta löytyy tehtaan ilmoittama 2,7 kW.
Seuraavaksi tuleekin mieleen laskea kuinka paljon Kymcon kulkisi 2,49 kW:lla jos rajoittavana tekijänä olisi vain ilmanvastus eli välitykset olisivat sellaiset, että moottori saisi koko ajan toimia 2,49 kW:lla. Jos muotokerroin on 0,4 ja poikkileikkausipita-ala olisi 0,6 neliömetriä niin huippuja löytyisi 93 km tunnissa. Olisi mielenkiintoista tietää mitkä ovat poikkileikkauspinta-alan ja muotokertoimen oikeat arvot. Itse en aio asiaa tarkemmin selvitää mutta lasken miellelläni uudet luvut oikeilla arvoilla.
Verrattuna S 8:aan
S 8:n muotoilu antaa odottaa Peoplea parempaa suorituskykyä. Kiihtyvyysvertailun perusteella vaikuttaa siltä, että mopoissa on samat tehot. S 8:n huippunopeus jää kuitenkin Peoplesta n. 5-6 km/t eli S 8 kuski pääsee originaalivälityksillä noin 42 km/h. Mittarissa on silloin n. 48 km/h. Nopeuserot voisivat selittyä samanlaisilla variaattoreilla. Ainakin pyörien kokoeron perusteella laskettuna näin voisi olla. S 8:n nopeuden saa nostettua vakio-Peoplen tasolle vaihtamalla variaattoriin suoran puslan. Silloin huippua kertyy n. 47-48 km/h.
VUOSI 2008
Talven jälkeen Kymco käynnistyi muutaman yrityksen jälkeen. Kaasuttajan tyhjentäminen olisi ollut liian työläs operaatio, enkä halunnut kerätä öljyn joukkoon kondessivettä turhaan pörryyttelemällä talven aikana. Akku riitti käynnistykseen vaikka en ollut ladannut sitä talven aikana. Parin minuutin tyhjäkäyttämisen jälkeen myös liikkeellelähtö onnistui. Kumma kyllä myös kello oli ajassa. Pääsuutin tuntuu olevan mitoitettu leudoimmille keleille ja/tai matalammalle ilmanpaineelle. Em huomaa täydellä kaasulla ajettaessa. Ilmiö ei kuitenkaan haittaa niin paljon, että vaihtaisin isomman suuttimen. Kesään mennessä ongelma poistuu itsestään.
Tyyppillistä tämän hintaluokan mopoille on kaasuttajien alkeellisuus. Käsikäyttöistä rikastinta ei ole, enkä tiedä onko miten käynnistysvaiheen rikastus hoidetaan. Etenkin 0-asteen tuntumassa lähtö on tahmeaa heti käynnistyksen jälkeen, mutta kun mopon käynnistää minuutin, pari ennakkoon niin kaasu vastaa paremmin. Valmistajat joutuvat tekemään kompromisseja. Käsikäyttöinen rikastin olisi liian vaikea useimmille käyttäjille. Huollon puuttessa vaijeri jumiutuisi lopulta ja taas olisi korjaamokeikka tiedossa. Hyvin toimiva ruisku olisi hyvä ratkaisu, mutta sen tuomille lisäkustannuksille ei löydy maksajia. Siitäkään ei hyvää seuraisi jos kaasuttajan säätäisi siten, kaasu vastaisi hyvin heti kylmäkäynnistyksen jälkeen. Silloin seos olisi liian rikas käyntilämpötilassa, etenkin kesällä. Ja taas mentäsi korjaamolle liiallisen polttoaineen kulutuksen ja paskottuneen tulpan aiheuttamien käyntihäiriöiden takia.
Testi jatkuu, ja lisää kokemuksista myöhemmin.
Mikko Hamunen